UTB

Fakulty a součásti Otevřít navigaci
ft
Fakulta technologická

Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie

Fakulta: Fakulta technologická Program: Technologie a hodnocení potravin Obor: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie Forma: Prezenční Typ: Bakalářské Jazyk: Čeština

Wikipedie vám poví, že biotechnologie znamená jakoukoli technologii, která využívá biologických systémů, živých organismů nebo z nich odvozených biologických systémů k produkci nebo modifikaci výrobků či procesů. V našem případě se naučíte využívat tahle vesmírná moudra – jak už název napovídá-  v potravinářství.

Máte z toho hlavu v kýblu? A to jste ještě neslyšeli, že se během studia naučíte předpovídat změny jakosti a bezpečnosti potravin, ale taky zabrousíte do světa mikroorganismů, povídat si budete o vitaminech ale i mlékařských kulturách. Navíc budete moct před kamarády i rodinou s kamenným obličejem a jistotou hlase používat pojmy jako enzymatický preparát nebo biosyntéza, což si za klobouček nedají.

Ale nebojte, tak jako u ostatních specializací programu Technologie a hodnocení potravin, vás samozřejmě v úvodu čeká i pořádný přírodovědný základ, abyste z toho nebyli paf.

Na jaké předměty se můžete těšit?

  • Základy toxikologie a ochrany životního prostředí
  • Produkce potravinářských surovin
  • Laboratoř analytické chemie
  • Buněčná biologie a genetika
  • Environmentální aspekty biotechnologií
  • Potravinový řetězec
  • Základy senzorické analýzy
  • Biochemie

Kde najdete po studiu uplatnění?

  • Management potravinářského průmyslu
  • Podnikové či akreditované laboratoře zaměřené na chemickou, mikrobiologickou a molekulárně-biologickou analýzu
  • Stravovací provozy
  • Management potravinářských úseků velkoplošných obchodních řetězců
  • Biotechnologická výroba
  • Státní správa – dozor v oblasti výroby potravin a jejich uvádění na trh
  • Technických pracovník chemických a potravinářských vysokých škol
Zavřít

Fakulty a součásti