Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
utb

Zlepšili jsme se v mezinárodním žebříčku univerzit

V úterý 15. 10. 2019 byly zveřejněny výsledky žebříčku vysokých škol QS World University Rankings 2020. Jedná se o druhý nejstarší mezinárodní žebříček vysokých škol, který zpracovává výzkumná společnost Quacquarelli Symonds Limited (QS). Hodnocení v rámci QS World University Rankings neumožňuje jen obecné srovnání vysokých škol, ale rovněž nabízí srovnání dle jednotlivých oborů, případně dle renomé u zaměstnavatelů.

V rámci zemí střední a východní Evropy si UTB ve Zlíně oproti minulému roku polepšila o sedm pozic a zaujala 85. místo z celkového počtu 350 hodnocených vysokých škol z tohoto regionu. Jedná se o nejlepší umístění UTB ve Zlíně v posledních třech letech.

První tři místa zaujaly ruské vysoké školy – moskevská Lomonosovova univerzita, Petrohradská univerzita a Novosibirská univerzita.

Z českých vysokých škol se nejlépe umístila Univerzita Karlova (5. místo), České vysoké učení technické v Praze (9. místo), Masarykova Univerzita v Brně (10. místo), Vysoké učení technické v Brně (23. místo) a Univerzita Palackého v Olomouci (44. místo). Za UTB ve Zlíně se naopak umístily – Technická univerzita v Liberci (112. místo), Západočeská univerzita v Plzni (117. místo), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (123. místo), Univerzita Pardubice (130. místo), Ostravská univerzita (161. místo) a Univerzita Hradec Králové (168. místo).

QS World University Rankings je koncipován tak, že při vytváření žebříčku používá jedinečnou metodiku a bere v potaz i jednotlivé regionální rozdíly. Hodnocení je založeno na šesti indikátorech, jimiž jsou: akademická pověst (40 %), reputace mezi zaměstnavateli (10 %), poměr studentů a akademických pracovníků (20 %), počet vědeckých citací akademických pracovníků (20 %), podíl zahraničních akademiků (5 %) a podíl zahraničních studentů (5 %).

Podrobný popis metodiky a žebříček je na webových stránkách www.topuniversities.com.

Fakulty a součásti

Zavřít