Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
FMK

Kreativita na FMK má obrovský potenciál, říká nový děkan Pepa Kocourek

Fakulta multimediálních komunikací má od poloviny dubna nového děkana. Stal se jím Mgr. Josef Kocourek, Ph.D., kterému nikdo neřekne jinak než Pepa. Nový děkan se dlouhodobě věnuje budování značek a tvorbě komunikačních strategií a na fakultě už pracuje přes 15 let. V rozhovoru nám představil fakultu, své vize, hodnoty… a taky oblíbené jídlo v menze.

Prozradíte nám frázi, která Vás nejlépe popisuje?

Tak to bude týmový hráč!

Čemu jste se věnoval během svých prvních dnů ve funkci?

Hlavní prioritou po mém nástupu byly pohovory s jednotlivými vedoucími všech našich ateliérů, Ústavu marketingových komunikací a Kabinetu teoretických studií. Jsem rád, že jsem se se všemi sešel – byl to dobrý krok nejen k tomu, abych pochopil potřeby jednotlivých součástí fakulty, ale také proto, aby oni pochopili mou vizi, kterou chci fakultě předat.

A jaká vize to je? Kam chcete, aby fakulta v dalších letech směřovala?

Vizí fakulty je stát se významným „hráčem“ v oblasti kreativních průmyslů a snažit se více prosadit na mezinárodním poli – což můžeme naplnit tehdy, pokud zde bude zdravé pracovní prostředí s otevřenou komunikací. Pro mě osobně je důležité stavět fakultu na několika pilířích, jedním z nich je mezioborová spolupráce napříč obory, a to nejen v rámci fakulty, ale napříč univerzitou. Potom také musíme podporovat tvorbu multidisciplinárních projektů s přesahem do praxe a vychovávat absolventy dobře připravené do reálného světa, kteří budou na svou alma mater vzpomínat jen v dobrém.

Proč jste se v lednu rozhodl kandidovat?

Rozhodnutí jsem dlouho zvažoval… a vyhodnocoval si, proč bych se do toho měl nebo neměl pouštět. O kandidatuře mě nakonec přesvědčila široká podpora kolegů z různých součástí fakulty, díky kterým jsem věděl, že při mně budou stát a budeme spolu moci budovat ještě lepší a silnější FMK.

Jaké hodnoty jsou pro Vás důležité?

Je pro mě důležitá upřímnost, nesnáším lež na všech frontách a snažím se k upřímnosti vychovávat i své děti. Moc si cením otevřené komunikace, kterou jsem už zmiňoval a také hrdost – na to, že pracuji pro FMK a také to, že jsem ji vystudoval. V neposlední řadě si vážím přátelství – snažím se být otevřeným člověkem, naslouchat názorům jiným a přistupovat k nim férově.

V čem je podle Vás Fakulta multimediálních komunikací unikátní?

Rozhodně v propojení designových, audiovizuálních a marketingově-komunikačních, potažmo kreativních mozků. Taková kombinace studentů i pedagogů na jedné fakultě je ojedinělá. Získáváme tím specifické know-how, kterého si ceníme nejen my, ale i firmy, se kterými spolupracujeme – a rád bych jej více přiblížil široké veřejnosti. Je pro mě důležité rozvíjet a podporovat potenciál kulturních a kreativních průmyslů, který v sobě fakulta má.

Co Vás přivedlo na akademickou půdu?

Všechno se to vlastně vyvinulo časem, přes THP pracovníka a odborného asistenta jsem nakonec skončil v ředitelském křesle – nejdříve Komunikační agentury KOMAG a před třemi

lety Ústavu marketingových komunikací. Vnímám to jako vývoj mé osobnosti – jeden kolega mi jednou řekl, že má pozice týmového hráče je to, co ta fakulta potřebuje. A asi měl pravdu.

Máte oblíbené jídlo v menze?

A ne jedno. Co vybrat? Mám moc rád drůbeží játra s rýží. To je specialitka, ty umí fakt perfektní.

Když Pepa Kocourek nepracuje, kým je?

Manželem a otcem dvou dětí! Ve volném čase jsem často hrával fotbal, po zranění kolena jsem ale přestal. Rád si chodím zaběhat nebo se věnuju práci na zahradě a kutilství. To zní jako bych byl starý páprda! No, ale asi už je to tak. (smích)

Je něco, co chcete vzkázat studentům, spolupracovníkům nebo veřejnosti?

Co se týká studentů, pevně věřím, že se jim tu bude skvěle studovat. A pokud budou mít problém, ať se neváhají zastavit – mé dveře budou stále otevřené. Pro své kolegy bych rád vytvářel příjemné pracovní podmínky, o kterých jsem už mluvil. A lidem (nejen) ze Zlína bych chtěl připomenout, že FMK slaví příští rok 20 let, takže je na co se těšit!

ROZSTŘEL:

Zápisník x počítač

Výuka online x výuka offline

Káva x čaj

Menza x restaurace

RIV x RUV obojí! 😀

Fotbal x hokej

Pejsek x kocourek – Dycky kocourek! 😀

Fakulty a součásti

Zavřít