Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
FMK ocenění

Fotografie ze života beduínů

Studentka ateliéru Reklamní fotografie Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně Petra Bašnáková slaví úspěchy hned na dvou fotografických soutěžích. Porotu obou soutěží zaujala svým projektem Zrozeni z písku a slunce.

Petra Bašnáková získala 1. místo v žurnalistické soutěži Slovak Press Photo 2022 v Bratislavě a to v kategorii Studenti a mladí fotografové do 26 let. Fotografie ze života beduínů vystavuje nyní na Hvězdoslavově náměstí v Bratislavě. Výstava v Bratislavě potrvá do 31. 10. 2022.

Stejný projekt obdržel také cenu Canon Award for Potential v mezinárodní soutěži Ian Parry Scholarship. Fotografie se pak stanou součástí fotografického festivalu v městě Perpignan ve Francii.

O projektu Zrozeni z písku a slunce

Rok 1948, začátek Nakby. Palestinský lid je nucen opustit své domovy a uchýlit se na záchytných exilech. Stejný osud postihl i pouštní národ nomádů, kočovných beduínů, kterým se však nepodařilo prolomit silné pouto se srdcem kultury, která je jejich součástí – pouští, kterou nikdy předtím neopustili. Počet beduínů obývajících původní území se extrémně rychlým tempem zmenšuje a postupně ztrácí svou identitu – být oddaným své zemi a být ochoten položit svůj život za záchranu jiného. Podělit se o poslední kousek chleba, či vody… Zrození z písku a slunce je jakousi vizuální metaforou pro postupné splnění Ben Gurionova snu “rozkvětu pouště”, se kterou navždy zmizí báje o statečném pouštním národě beduínů. Vše, co po nich zůstane, budou jen fragmenty pokryté pískem, které se jím časem samy stanou.

Fakulty a součásti

Zavřít