ETUR
Evropský týden udržitelného rozvoje na UTB ve Zlíně
22.–26. září 2025 | Téma: Odolnost a rovnováha
Jak pečovat o sebe, své okolí i komunitu? Jak udržet rovnováhu mezi studiem, prací a osobním životem? Evropský týden udržitelného rozvoje (ETUR) vám ukáže, že udržitelnost začíná v každodenních rozhodnutích.
I letos se Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně aktivně zapojuje do této celoevropské iniciativy. Během celého týdne se můžete těšit na exkurze, workshopy, kurzy a setkání, která propojují zdravý životní styl, péči o duševní i fyzické zdraví a podporu komunitního života.
Na co se můžete těšit?
Speciální akce:
- Snídaně s rektorem – přijďte 23. 9. od 8:30 do 9:30 do restaurace U13 a posnídejte s vedením univerzity.
- Eko/Rostlinný kvíz – krátký kvíz zaměřený na ekologii, třídění odpadu, udržitelné chování nebo i něco s rostlinami a přírodou.
Sběrové kampaně:
- Re-hračky – sběr hraček, které udělají radost dětem v nouzi.
- Brýle pro Afriku – darujte staré brýle, které mohou pomoci lidem, kteří si nové dovolit nemohou.
- Re-mobil – přineste staré mobilní telefony a dejte jim druhý život.
- SWAP oblečení
Workshopy a kurzy:
- Běh na ovále
- Terapie lesem
- Sebeobrana
- Správné sezení
- Střeva a zdraví
- Psychosomatika
- Peelingová dílna
Menza UTB:
- Exkurze do zázemí univerzitní menzy – nahlédněte do kuchyně a zjistěte, jak se u nás vaří. Součástí bude také Speciální exkurze s odborníky z Fakulty technologické
- Zdravé snídaně v restauraci U13
- K obědu fit vegan minutka každý den
- Hmyzí dezerty – novinka pro odvážné, kteří chtějí ochutnat budoucnost gastronomie
Studentské kluby a spolky – přijďte se seznámit s kluby tance, deskových her, šachu, poznejte Studentskou unií nebo se zapojte do projektu Adoptuj rostlinu.
Proč se zapojit?
Evropský týden udržitelného rozvoje je skvělou příležitostí, jak získat inspiraci, vyzkoušet si nové aktivity a stát se součástí univerzitní komunity, která myslí na udržitelnou budoucnost.
Více informací k ETUR | tydenudrzitelnosti.cz
Akce dalších univerzit ETUR_UNILEAD
Program ETUR na UTB 2025
Snídaně s rektorem | zaměstnanci | 23. 9. 2025 | 8:30 – 10:00 | restaurace U13 |
SWAP oblečení | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
SWAP pokojových rostlin | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
Sběr Brýlí pro Afriku | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
Sběr hraček pro re-hračky | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
Sběr mobilů pro re-mobil | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
Prezentace studentských spolků | všichni | 22. – 26. 9. 2025 | celý den | foyer U13 |
Plavání | zaměstnanci studenti | 23. a 26. 9. 2025 | 11:00 – 13:00 | Lázně Zlín |
Workshop: Běh na ovále | zaměstnanci | 22. 9 . 2025 začátečníci 24. 9. 2025 pokročilí | 9:00 – 11. 30 | Stadion Mládeže |
Workshop: Psychická odolnost | 25. 9. 2025 | 9:00 – 12:00 zaměstnanci 15:00 – 18:00 studenti | U13/ 5. patro | |
Workshop: Terapie lesem | zaměstnanci studenti | 23. 9. 2025 | 16:00 – 18:00 | U Zimního stadionu 4092 – Koliba U Černého medvěda |
Eko/Rostlinný kvíz | zaměstnanci studenti | |||
Snídaně s rektorem
Termín: 23. září | 8:30–9:30
Určeno pro: zaměstnance UTB
Místo konání: Restaurace U13
Pořádá: ORLZ
Registrace: není potřeba
Cíl SDGs: 3 Zdraví a kvalitní život
Naučte se správnou techniku běhu. Víte jak se připravit na aktivní pohyb a nezapomínat na strečink? Workshop je ideální pro začátečníky (i lehce pokročilé) všech věkových kategorií bez rozdílu věku či výkonnosti, kteří se chtějí dozvědět více o běžecké technice, naučit se správné běžecké návyky a mít tak dlouhodobě radost z pohybu bez zbytečných zranění.
Těšte se na lektorku Janu Knapovou Stehlíkovou, bývalou reprezentantku ČR v orientačním běhu.
Zdravé, udržitelné a chutné stravování s menzou UTB
Termín: 23. – 26. září | během provozní doby
Určeno pro: zaměstnance UTB, studenty a studentky UTB
Místo konání: menza U4, menza U5, restaurace U13
Pořádá: KMZ
Registrace: není potřeba
Cíl SDGs: 3 Zdraví a kvalitní život
Univerzitní menza připravila speciální menu pro tento týden.
Každý den můžete začít den zdravou snídaní v restauraci U13. Snídaně je základ dne, proto vyzkoušejte něco nového a zdravého. Jistě budete příjemně překvapeni novou nabídkou.
V menzách na U4 a U5 naši kuchaři také nezahálí a k mání bude spousta novinek.
Udržitelné jídlo může být zdravé a chutné. Přesvědčte se sami a a objednejte si z výběru veganských minutek, které menza připraví speciálně pro tento týden.
Po dobrém jídle často přichází chuť na moučník. Zdravé dezerty podle receptů z kuchařky 99 sladkých teček Marie Baťové nám umožní zakončit jídlo sladkostí bez výčitek. KMZ garantuje použití tradičních kvalitních surovin, na kterých jsou tyto recepty založeny.
Pokud vás zajímá jídlo budoucnosti, k mání bude i variace hmyzích dezertů. Hmyzí moučka dodá tělu potřebné živiny (obsahuje až 70 g bílkovin na 100 g sušeného hmyzu, a další zajímavé a potenciálně prospěšné nutrienty), a navíc šetří životní prostředí. Nabídku dezertů najdete v menze U4.
Zdravý brunch ETUR
Termín: 9. října | 9:30-11:00
Určeno pro: zaměstnance UTB, studenty a studentky UTB
Místo konání: FLKŘ, studentská místnost
Pořádá: FLKŘ
Registrace: není potřeba
Cíl SDGs: 3 Zdraví a kvalitní život
Srdečně vás zveme na setkání vedení fakulty, akademického senátu a Studentské unie v UH se zaměstnanci a studenty Fakulty logistiky a krizového řízení, které proběhne v duchu udržitelného rozvoje – jako zdravý brunch. Je to jedinečná příležitost setkat se, inspirovat a společně sdílet myšlenky o udržitelném rozvoji a budoucnosti naší fakulty. Bude také připraveno lahodné a zdravé pohoštění. Přijďte načerpat pozitivní energii a užít si chvíle plné inspirace a spolupráce.