Stravování
Dílčí cíl 2.I. Zajistit kvalitní, zdravou a vyváženou stravu odpovídající trendům zdravého životního stylu
Realizační opatření pro období 2025-2026
- Zajistit podíl potravin s bio/eko certifikátem a podíl regionálních dodavatelů potravin
- Připravit Návrh opatření nebo programů na snížení odpadu a plýtvání potravinami a pravidelně monitorovat jeho realizaci
Udržitelnost na UTB v roce 2024
Dlouhodobý cíl menzy UTB při přípravě pokrmů je postaven na:
- používání čerstvých surovin, ryb a širokém výběru zeleniny,
- nabídce vegetariánských, veganských a bezlepkových jídel,
- využívání biopotravin,
- postupnému ubývání potravin obsahující konzervanty, barviva a chemické přísady v surovinách,
- podpoře inovací v oblasti udržitelného stravování.
Významným prvkem udržitelného rozvoje v menze je také propojení s vědeckou a vzdělávací činností. Spolupráce s Fakultou technologickou zahrnuje například analýzy potravin, tvorbu jídelníčků pro mateřskou školku či projekty zaměřené na netradičních zdrojích bílkovin – např. využití jedlého hmyzu. KMZ svým přístupem tak přispívá k osvětě a vzdělávání strávníků.
V roce 2024 menza nově zařadila do nabídky zdravé snídaně v restauraci U13, např. BIO jogurt s chia semínky a ovocem, omeleta s kozím sýrem nebo cereální toast se zastřeným vejcem, avokádem a hráškovými výhonky. Celkově se prodalo 311 porcí snídaní.
Menza se aktivně zapojuje do podpory aktivit cirkulární ekonomiky v oblasti stravování a cateringu. V roce 2024 realizovala tyto aktivity s následujícími výsledky.
- Spuštění nového objednávkového systému pro strávníky – studenti s objednáním 18 188 porcí, zaměstnanci s objednáním 19 740 porcí
- Sleva obědů 50 % po 14. hodině – snížení množství vyhozených jídel, 260 porcí (zavedeno v prosinci 2024)
- Redukce odpadu v menze U4 – nová odstředivka, snížení nákladů o 100 000 Kč (ze 140 000 Kč na 40 000 Kč)
- Catering využívající sklo a porcelán nebo recyklované obaly – příbory z kukuřice, potravinové misky z cukrové třtiny, koktejlové misky z bambusových listů
- Zavedení vratných Menu boxů na jídlo s sebou
- Vratné sklenice
V roce 2024 bylo v menze UTB vyprodukováno 7 672 kusů sterilovaných jídel. Z tohoto počtu se zpět od zákazníků podařilo vykoupit 1 993 sklenic, což představuje významný krok směrem k cirkulární ekonomice a opětovnému využívání zdrojů. Aby se do systému zapojilo co nejvíce strávníků i zaměstnanců univerzity, menza motivuje účastníky formou finanční odměny 10 Kč za každou vrácenou sklenici od zavařeného jídla a 4 Kč za každou vrácenou sklenici od bio jogurtů.