Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Oblast 2 – Investice a provoz

Stravování

Dílčí cíl 2.I. Zajistit kvalitní, zdravou a vyváženou stravu odpovídající trendům zdravého životního stylu

Realizační opatření pro období 2025-2026

  • Zajistit podíl potravin s bio/eko certifikátem a podíl regionálních dodavatelů potravin
  • Připravit Návrh opatření nebo programů na snížení odpadu a plýtvání potravinami a pravidelně monitorovat jeho realizaci

Udržitelnost na UTB v roce 2024

Dlouhodobý cíl menzy UTB při přípravě pokrmů je postaven na:

  • používání čerstvých surovin, ryb a širokém výběru zeleniny,
  • nabídce vegetariánských, veganských a bezlepkových jídel,
  • využívání biopotravin,
  • postupnému ubývání potravin obsahující konzervanty, barviva a chemické přísady v surovinách,
  • podpoře inovací v oblasti udržitelného stravování.

Významným prvkem udržitelného rozvoje v menze je také propojení s vědeckou a vzdělávací činností. Spolupráce s Fakultou technologickou zahrnuje například analýzy potravin, tvorbu jídelníčků pro mateřskou školku či projekty zaměřené na netradičních zdrojích bílkovin – např. využití jedlého hmyzu. KMZ svým přístupem tak přispívá k osvětě a vzdělávání strávníků.

V roce 2024 menza nově zařadila do nabídky zdravé snídaně v restauraci U13, např. BIO jogurt s chia semínky a ovocem, omeleta s kozím sýrem nebo cereální toast se zastřeným vejcem, avokádem a hráškovými výhonky. Celkově se prodalo 311 porcí snídaní.

Menza se aktivně zapojuje do podpory aktivit cirkulární ekonomiky v oblasti stravování a cateringu. V roce 2024 realizovala tyto aktivity s následujícími výsledky.

  • Spuštění nového objednávkového systému pro strávníky – studenti s objednáním 18 188 porcí, zaměstnanci s objednáním 19 740 porcí
  • Sleva obědů 50 % po 14. hodině – snížení množství vyhozených jídel, 260 porcí (zavedeno v prosinci 2024)
  • Redukce odpadu v menze U4 – nová odstředivka, snížení nákladů o 100 000 Kč (ze 140 000 Kč na 40 000 Kč)
  • Catering využívající sklo a porcelán nebo recyklované obaly – příbory z kukuřice, potravinové misky z cukrové třtiny, koktejlové misky z bambusových listů
  • Zavedení vratných Menu boxů na jídlo s sebou
  • Vratné sklenice

V roce 2024 bylo v menze UTB vyprodukováno 7 672 kusů sterilovaných jídel. Z tohoto počtu se zpět od zákazníků podařilo vykoupit 1 993 sklenic, což představuje významný krok směrem k cirkulární ekonomice a opětovnému využívání zdrojů. Aby se do systému zapojilo co nejvíce strávníků i zaměstnanců univerzity, menza motivuje účastníky formou finanční odměny 10 Kč za každou vrácenou sklenici od zavařeného jídla a 4 Kč za každou vrácenou sklenici od bio jogurtů.

Fakulty a součásti

Zavřít